Helle brenner for kortreiste råvarer og mat i sesong, og synes det er spennende å kombinere lokale råvarer med oppskrifter fra andre land. Her gir hun oss noen av sine favoritter.
Skrevet av Helle Karine Bakkeland/Helles food story
Ramsløk er naturens hvitløk og en av de mest populære nyttevekstene vi har. Den finnes over nesten hele sør-Norge, mest på Vestlandet og helt opp til Trøndelag. Du kan fritt plukke den, men i 2021 kom den på rødlista over nær truet arter. Det vil si at du må ikke ta med røtter og kun plukke i områder der det er lov å plukke, og det er ikke lov å plukke i naturvernområder.
Sesongen er fra april til juni og den kan bli opptil 40 cm høy. Vokser gjerne i store tepper og du kjenner at det lukter løk. Ramsløk kjennetegnes med sine 2 til 3 flate 2-5 cm brede lange blader (ellipse formede) som er spisse i ene enden og ender i hver sin lange stilk i den andre. Den ligner på liljekonvall på bladene, men liljekonvallen har alltid to blader som vokser rundt en stilk.
Du kan bruke ramsløken i nesten alle retter du ville brukte hvitløk i. Den kan tørkes, fryses og frøene kan syltes. Min favoritt er ramsløkpesto, med god olivenolje, pinjekjerner eller cashew-nøtter og godt med ost. Jeg bruker gjerne en Bufar-ost fra Valdres ost, den er rik på smak og kan fint erstatte parmesan, gøy med et norsk alternativ. Ramsløken er ikke like sterk som hvitløk på smak, så bruk mye. I år har jeg også laget ramsløksmør, og puttet i frysen. Du kan varmebehandle den, men den gir mest smak om du bruker den rå. Blomstene er vakre som pynt, og kan også spises – lekkert i salater.
.
Ramsløk-pesto
300 gram ramsløk
200 gram Bufar-ost, revet
2 dl pinjekjerner, ristet
4 dl god olivenolje
Litt nykvernet pepper og en klype salt
.
Ha alt i en foodprosessor og kjør til du har en grovhakket masse, hvis du vil ha den helt smøremyk, sper du med litt mer olje.
Ingredienser
200 gram pasta (jeg brukte fusili)
200 gram brokkolini
2 dl frosne edamame bønner uten skall
3 ss finhakka dill
3 ss finhakka gressløk
2 ts dijon sennep
Saft av ½ sitron
½ dl god olivenolje
100 gram finrevet parmesan
1 -2 ts flytende honning
125 gram sprøstekt bacon
Salt og pepper
Fremgangsmåte
Kutt brokkolinien i passe spisebiter og kok den i 2-3 minutter, skyll den i kaldt vann og sett til side.
Stek bacon sprøtt og brekk i små biter, ta vare på fettet.
Bland sammen sennep, sitronsaft, olje, parmesan og honning i en bolle, smak til med salt og pepper.
Kok pastaen. Når den er al dente, heller du av kokevannet og ha pastaen over i bollen med dressingen. Rør godt rundt til osten har «smeltet». Rør så inn brokkolini, bacon, baconfett og urter. Smak til med eventuelt mer salt og pepper. Riv litt parmesan over ved servering.
Alle liker sjokoladekake i en eller annen form. Får stadig tilsendt tips fra min niese til kaker hun vil jeg skal bake. Brownies er både velsmakende og ganske enkelt, og ikke minst, supergodt! Her er en enkel oppskrift, her kan man ha i hakket sjokolade, nøtter, litt chili eller tørket frukt. Kan serveres med pisket rømme eller krem, bær eller bærsaus, bare å bruke fantasien. Den er uansett god som de er også, og i morgen skal den få være med på båttur!
200 gram mørk sjokolade
125 gram smør
3 egg
200 gram brunt sukker
100 gram hvetemel
2 ts bakepulver
Smelt smør og sjokolade på svak varme. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland mel og bakepulver og sikt opp i eggedosisen. Bland inn den smeltete smør-sjokoblandingen.
Sett stekeovnen på 180 grader. Hell røren over i en form kledd med bakepapir og stek kaken i ca 20-25 minutter. Skal være litt myk i midten. NYT!
Ingredienser
500 gram rabarbra
400 gram sukker, må smakes til i tilfelle rabarbraen er veldig sur, må du ha mer sukker
Saften av ½ sitron
Fremgangsmåte
Kutt rabarbra i små biter, ha det i en bolle og hell over halvparten av sukkeret. La det stå på benken en time eller to. Da sukrer rabarbraen seg. Så har du alt i en kjele, sammen med resten av sukkeret og sitronsaften. Kok opp og la småkoke til det blir tykt. Smak til om det er søtt nok. Jeg synes det er godt at det er litt syrlig.
For meg er vaffellaging noe jeg gjør når det samler seg opp for mye gammel melk, fløterester og rømme som har gått ut på dato! Fin måte og bruke opp rester på og så blir det så godt!
Om du dropper sukker i røren, og spiser den med rømme, hakket løk og rogn – så er den en kjempegod og fin liten appetittvekker!
Her er basis-oppskrift
4 dl hvetemel
1 dl sukker
1 ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
4 dl melk
3 stk. egg
100 g smeltet smør
Ha alt det tørre i en bolle, bruk gjerne hel kardemomme og knus i en morter. Bland godt og ha i melken mens du rører godt. Når du har rørt det glatt har du i ett og ett egg, og til slutt smøret. La røren stå og svelle i minst 20 min.
Bon apetitt!
Du kan følge Helle på Instagram: @hellesfoodstory